Vem är din hund? Du naturligtvis vad din fyrbenta familjemedlem har för personlighet, men det vet inte omgivningen. Med hjälp av accessoarer kan du dock göra just detta. Det låter kanske lite larvigt, men faktum är att det både är kul och kan göra stor skillnad i hur andra bemöter din hund.

Ett av de roligaste aprilskämten de senaste åren stod den amerikanska friluftskedjan Rei för. De lade upp en bild på sin sajt av en katt utrustad med ryggsäck och kängor, och skrev att de även sålda raggsockor och bandanas i lagom storlek för katter som skulle ge sig ut på vandring. Det var, som alla aprilskämt, inte sant, men det finns ett korn av sanning i det – vilket också utmärker alla riktigt lyckade aprilskämt. Det finns betydligt fler accessoarer för husdjur än vad alla kanske är medvetna om. Framför allt gäller detta hundar.Hund i vinterkläder

Hundar är djur och inte människor. Vi människor använder kläder för att skydda oss från elementen, och för att utrycka vilka vi är på olika sätt. Genom kläderna visar vi vilken grupp vi tillhör, var vi står i olika frågor, vilken musik vi gillar och vilket fotbollslag vi håller på, för att bara nämna några exempel.

Vad ska en hund då uttrycka? Det finns många fördomar gällande olika hundraser. Många raser anses utan några egentliga grunder vara farliga, andra anses vara klantiga, och ytterligare andra betraktas som helt onödiga. Ett sätt att utmana fördomarna kan vara att ”styla” hunden på ett sätt som går på tvärs mot detta. Sätt på din dobermann en rolig keps, klä chihuahuan i jeansväst med nitar, eller något annat.

Form och funktion

Det finns också många typer av plagg som har en praktisk funktion. Hundar kan t.ex. bli solbrända på samma sätt som människor, vilket alla inte känner till. Det gäller t.ex. hundar med gles eller ljus päls. Det finns solkräm för hundar, men det säkraste skyddet är kläder. Precis som det finns solskyddskläder för barn finns det också liknande kläder för hundar. Det finns även solglasögon för hundar, för miljöer där solen verkligen gasar, exempelvis ute på sjön. En hund kan också frysa, inte minst om den har tunn päls. Därför finns det värmande kläder och filtar av olika slag.

Man får inte heller glömma bort de saker som är alldeles nödvändiga. Dit hör mat- och vattenskål, en bädd att sova på, och inte minst koppel och sele. Båtägaren vill kanske ha en flytväst – gärna med handtag så att det går enkelt att lyfta upp en hund som fallit över bord. Ska man istället fjällvandra kan man låta hunden bära sitt eget foder, eller åtminstone en del av det, i en ryggsäck av hundmodell.

Sedan ska man naturligtvis inte tvinga på sin fyrbenta älskling någonting som inte är skönt. Djur är inte vana vid att ha kläder, så vill man sätta på hunden ett plagg bör det vara ett som fyller en funktion. Det kan handla om att skydda hunden mot stark sol, kyla eller ett underlag som kan skada tassarna.