Att hundar tål kyla stämmer ofta ganska bra, men de allt för tunnhåriga raserna kan frysa och få skador på lederna precis som vi människor. Man bör därför som hundägare tänka på ifall varma täcken eller tröjor kan behövas.

 

night-animal-dog-petEnligt en artikel på Skövde nyheters hemsida behöver även vissa hundar klä sig varmt, speciellt när temperaturen närmar sig 20 minusgrader. Enligt affären Djurmagazinet har försäljningen ökat markant, med hela 33 procent i jämförelse med förra året. De mest populära kläderna är värmetäcken eller stickade tröjor.

 

”Vi har märkt av en ökning med cirka 33 procent från förra året när det gäller försäljningen av våra hundtäcken, berättar delägaren Jeanette Fors. Många kunder köper i förebyggande syfte nu när det varit prat om att det ska bli ännu kallare den här veckan och även skor har det varit mycket tryck på”, säger Jeanette, som är ägare av affären.

 

Är det nödvändigt att klä en hund i kylan?

Ifall det är nödvändigt eller inte att klä en hund för vintern beror på typen av päls. Hundraser som är anpassade för snö behöver oftast inte något extra, medan små tunnhåriga raser kan få skador på både leder och muskler om de är ute i kylan utan skydd en lång tid. Det allra viktigaste är dock att hålla hunden aktiv och inte låta den sitta stilla. Vid stillasittande hjälper oftast inte ens ett täcke mot minusgraderna. Något man även bör tänka på är tassarna, som gärna får smörjas in med förhindrande kylbalsam i förebyggande syfte.

 

Oftast kan man se om en hund är för kall, den börjar då skaka, darra eller hoppa på tre ben för att hålla värmen. Vi har tidigare skrivit om vad man ska tänka på när man köper en hund och att skaffa ett täcke kan vara en bra förberedelse, utifall det skulle vara kallt dagen hunden hämtas.