Funderar du på att skaffa hund? Inte bara åtar du dig ett närmare livslångt åtagande, det finns även en hel del regler och andra saker att tänka på för att göra ditt och hundens liv så bra som möjligt – och det börjar redan vid köptillfället.

hund cavalier-king-charles spaniel valparAtt skaffa hund innebär en livsstilsförändring för många och helt plötsligt handlar livet om att sätta hundens välmående i första rummet, eller i alla fall att tänka mer på någon annan än vad man tänker på sig själv. En hund kostar en hel del att ha, och det är något som många glömmer bort. Likaså är det lätt att man bara fokuserar på det gulliga myset och solskenspromenaderna i parken när man skaffar hund, och så glömmer man att hunden faktiskt dagligen måste rastas minst två gånger om dagen och gärna fler – inte heller räcker det med att bygga staket om tomten och låta hunden rastats där, motionen är viktigt för hunden. Visserligen skadar det heller inte om man gör så att hunden fritt kan vistas på tomten, staket kan till exempel köpas i flera varianter hos http://wernamodesign.se/produkt-kategori/staket/.

När du köper hund

När du kommit så långt i processen att det är dags att köpa hund finns en del att tänka på. Lockas du till exempel av att köpa för en billig peng och då väljer andrahandsmarknaden eller onlinesidor som val av köpeplats av vovven måste du se upp så att du inte köper en insmugglad eller sjuk hund. En bra checklista att gå efter kan bland annat hittas hos tidningen Allas. Annat som kan vara bra att veta finns listat hos Jordbruksverket där man bland annat skriver om foder, vatten, rastning, hundkoja och andra bra regler och skötselråd som varje hundägare ska känna till och också hålla sig till – såsom att veta när hunden ska vara kopplad. Koppeltvång infaller exempelvis 1 mars och är fram till 20 augusti med vissa undantag för exempelvis jakthundar för jakt och träning, vilket Svensk Jakt skriver om.

Tänk på detta:

  • Tänk över köp av hund innan du köper den
  • Kolla upp regler och annat innan köp
  • Var beredd på att få en vän för livet